Спалювати листя заборонено!
опубліковано 09 жовтня 2018 року о 08:32

Виконавчий комітет Верхньодніпровської міської ради інформує. 

Громадяни на своїх присадибних ділянках і приватних територіях спалюють залишки рослинності, сухої трави та сміття. Це також стосується організацій, підприємств та установ на території міста. Прибирання залишків рослинності, сухої трави та сміття спалюванням заборонено.
              Дим від тліючого листя надзвичайно небезпечний і токсичний. До його складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук, які забруднюють атмосферне повітря та завдають шкоди здоров’ю людей. Особливо небезпечним серед них є бензопірен, який здатен викликати ракові захворювання. Крім того, спалювання залишків рослинності, сухої трави призводить до руйнації грунтового покриву, вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворювальні мікроорганізми. Вогонь знищує коріння трав’янистих рослин, згоряє багато корисних комах, які звикли зимувати в листяному килимі.
Компостування є природним видом перебігу органічних речовин, завдяки якому товстий килим опалого листя з легкістю перетворюється на цінне органічне добриво. Тому, якщо ви володієте приватним будинком, то найкращий шлях боротьби з залишками рослинності – їх прикопування або компостування. Листя та всі трав’яні відходи – це продукт, який може перегнивати, добре розкладається в землі і є чудовим добривом для грядок.  

   Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, статті 16 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, статті 16 Закону України “Про охорону атмосферного повітря”, пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України,Закону України ″Про  благоустрій в населених пунктах″.

              Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства тягнуть відповідальність відповідно до ст. 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця стаття передбачає накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

                Згідно зі статтею 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

              Фіксування факту правопорушення, а саме – спалювання листя, залишків сухої рослинності та побутових відходів  та складання протоколів про адміністративні правопорушення, в тому числі за статтею 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» на осіб, які притягаються до адміністративної відповідальності, здійснюють уповноважені на те посадові особи органів поліції.

              Оформлені належним чином адміністративні матеріали направляються органами поліції до органу місцевого самоврядування для притягнення винних осіб до відповідальності.

   Звертаємося до жителів міста Верхньодніпровська із проханням не завдавати шкоди довкіллю, спалюючи сухе листя та іншу рослинність, а також не загромаджувати вулиці та тротуари купами гілля, листя та іншого сміття.

                Хочеться побажати кожному читачеві не бути байдужим як до довкілля, так і до власного здоров'я і не забувати щоразу, коли бачите спалювання листя або трави, викликати МВС.

Спалюють листя - телефонуй 102!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux